Hlavní navigace

Tak se mi ochladilo

17. 2. 2007 13:07 (aktualizováno) suchy

Mám doma několik (3) počítačů, které jedou viceméně nonstop. Jejich vyzářené teplo není nezanedbatelné a tak s úsměvem říkám, že doma topím elektrickým přímotopem. A je to opravdu znát. Minulý rok jsem měl přeplatek za topení 7000 Kč. Je fakt že za elektřinu jsem doplácel 10 000 Kč. Takže nakonec to vyjde nastejno.

Jenže před nekolika týdny jsem si jeden svůj počítač zničil. (To je příběh na jindy: O tom jak jsem vysával prach a najednou měl procesor o nožičku méně). Do té doby jsem měl všechny procesory Intely. I rozhodl jsem se místo zničeného počítače zakoupit nové AMD. Na tom by nebylo nic divného, kdyby zrovna nezačala topná sezona a v místosti se překvapivě citelně ochladilo.

Zatímco loni jsem i uprostřed zimy usilovně větral, abych se necítil jak v sauně (nedej bože, když jsem zapoměl na noc otevřít dveře do chodby), tak letos jsem musel už z kraje (teplé) zimy zapnout topení! Nevídáno. A to mě ještě dva Intely zbývají.

V čem je zakopaný pes? Dle mého názoru to je tím, že u Intelu je hodnota TDP nejenom maximální, ale i velmi blízká průměrné. Zatímco u AMD je maximální vyzářené teplo velmi vzdálené tomu průměrnému.

Disclaimer: Tohle není (a nemá) být žádný exaktní test na průměrnou/maximální hodnotu vyzařovaného tepla CPU. Jen moje osobní dlouhodobá (a subjektivní) zkušenost s rozdílem teplot Intelu a AMD. Vím, že moje domácí konfigurace není zrovna obvyklá a myslím, si že by to mohlo ostatní zajímat.

P.S. Teď mě vlastně napadá, že to AMD je vlastně horší. Teď budu doplácet jak za elektřinu, tak i za teplo. Uvidím až přijde účet.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).