Hlavní navigace

Stodolarový laptop - stojí o něj někdo?

23. 8. 2006 22:12 (aktualizováno) suchy

Vždy, když jsem si četl o 100 dolarovém laptopu, tak jsem byl skeptický a říkal jsem si, zda se někdo těch lidí zeptal: Chcete ho? Nechtěli by raději doktory, studny? Vážně budou chtít do své chýše počítač? Nebudeme jim vnucovat něco co nechtějí?

Dnes jsem si přečetl článek o Libérii a pochyby mě opustily. Dovolím si ocitovat kritickou pasáž:

V Libérii není jeden metr drátu, který by rozváděl pro veřejnost elektřinu. S jedinou výjimkou: asi dvě ulice hlavního města jsou osvětlené, ovšem opět za pomocí generátorů. A díky mezinárodní podpoře.

Jedním z paradoxů Libérie je, že zde sice není elektřina, zato několik operátorů mobilních telefonů. A mobily jedou. Lidé je mají a používají. Myslím, že mobily budou jedním z hnacích motorů rozvoje, ve třetím světě vůbec. Dávají lidem možnost komunikace, dovolání se lékaře či policie, ačkoli v Libérii by zatím policie neměla čím přijet. Dávají také pocit sociálního postavení, možnost mít své slovo.

Takže o úspěchu teď nepochybuji. Pokud tam není elektřina, ale lidé aktivně používají mobily, tak budou používat i počítače. A připojení k netu, přes mobil už vlastně mají.

To přinese lepší komunikaci a to snad i lepší život. Konec konců, právě nedostatek komunikace byl důvod, proč se tato africká země ocitla v troskách.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).